6. januar 2010

Munk giver råd om sex


Ja så har man set det med. Fantastisk at en munk, der ikke selv har gjort nogle seksuelle erfaringer kan sige så meget godt om det ægteskabelige samlivs måske mest indviklede men også mest fantastiske oplevelsesmæssige univers.
Tag dig tid til at læse hans råd:


Niels Peder Nielsen


Munk giver råd om sex
Fra KD 04. jan 2010 00:00

Sex er en vigtig del af ægteskabet, mener fader Ksawery

Fader Ksawery er blevet en flittig gæst ved diverse polske tv-programmer og talkshow efter udgivelsen af bogen "Sex som du ikke kender det. Til ægtepar som elsker Gud".

Et liv i cølibat er ikke ensbetydende med, at man ikke ved noget om sex. I hvert fald ikke for franciskanermunk Ksawery Knotz fra klostret i Stalowa Wola, nord for Krakow i det sydlige Polen.

Fader Ksawery mener, at sex er en vigtig del af livet og en fremragende måde, hvorpå ægtepar kan opnå en metafysisk enhed med Gud på. Derfor har han skrevet bogen "Sex som du ikke kender det. Til ægtepar som elsker Gud". Bogen, der er blevet en bestseller i Polen, er ikke en sexguide, som belyser forskellige samlejestillinger eller teknikker, snarere en spirituel vejledning gennem erotikkens verden. Fader Ksawery fandt ud af, at mange polakker var i tvivl om, hvordan man som katolik har et seksuelt liv, som er i overensstemmelse med Gud.

– Den romersk-katolske kirke berører normalt ikke spørgsmål om sex, og det efterlader mange troende i tvivl. Men et ægteskab er ikke noget, der bliver realiseret i løbet af bryllupsritualet i kirken ved at udveksle ringe, men i ægtefolks dagligdag gennem samtaler, indkøb, madlavning og naturligvis også i sengen. Folk spørger mig ofte om, hvad de må, og hvad de ikke må, hvad der er rigtig sex, og hvad der er forkert sex, og det fik mig til at forstå, at der var et stort behov for at belyse disse spørgsmål, siger fader Ksawery.

Et franciskanerkloster er normalt ikke et sted, man forbinder med erotikkens verden, og en samtale om sex inden for klostrets mure føles umiddelbart unaturlig. Emnet erotik er dog ganske naturligt for fader Ksawery, som med lethed og smil på læben forklarer, hvorfor sex ikke skal være et tabu, som katolikker aldrig taler om.

– Sex er en naturlig del af et ægteskab og en måde, som ægtefolk kan komme tættere på hinanden og Gud på. Det handler naturligvis om at respektere hinanden og lytte til hinanden, være åbne for hinandens ønsker. Det handler om at leve et godt liv i samhørighed, og det betyder også på det seksuelle plan. Sex gør et forhold stærkere, men det gør også, at man får større samhørighed med Gud. Gud er med i forholdet, og et seksuelt liv er en god måde, man kan komme nærmere på Gud på, siger fader Ksawery.

Fader Ksawery har lagt vægt på, at bogen er skrevet i et letforståeligt sprog, så så mange som muligt får glæde af at læse bogen.

– Det er meget vigtigt for mig, at bogen henvender sig til alle, at emnerne er nemme at forstå, samt at der ikke er noget, der er udeladt eller tabuiseret. Derfor bruger jeg helt bevidst ord som for eksempel penis, vagina, orgasme og oralsex, siger fader Ksawery.

Fader Ksawery mener, at erotik mellem to ægtefæller passende kan sammenlignes med en fodboldkamp, hvor der både er regler, men også mulighed for at udfolde sig og gøre forskellige ting. Han mener, at det gælder om at fokusere på friheden og mulighederne frem for at tænke på begrænsningerne og understreger, at det er ganske normalt og fuldt legalt, at folk leder efter, hvad der er godt for dem og bruger forskellige teknikker eller samlejestillinger til at opnå det. Det handler om at leve et godt liv sammen, og hvordan man bedst opnår det er op til det enkelte ægtepar.

– I en fodboldkamp gælder der visse spilleregler. Man må for eksempel ikke bruge hænder og ikke spille uden for banen. Det, der sker på banen, er til gengæld vidt forskelligt fra kamp til kamp. Kampene har en forskellig kvalitet og stil. Spillerne bruger forskellige teknikker og taktikker, nogle kampe er spændende og underholdende, andre er kedelige og håbløse. Det samme gælder for seksuelt samvær mellem to ægtefæller, og hvis man respekterer de grundlæggende spilleregler, er der uanede muligheder for det, der sker. Seksuelt liv gør et hvert forhold unikt og er med til at forstærke forholdet, siger Ksawery Knotz.

Blandt det forbudte i sex hører ifølge fader Ksawery for eksempel brugen af diverse former for prævention. Det ser han som ødelæggende for harmonien mellem to ægtefæller. I stedet forslår fader Ksawery at følge kvindens cyklus som en naturlig måde at beskytte sig mod uønsket graviditet.

Fader Ksawery har indsamlet sin viden i gennem for-tællinger fra andre, men han mener ikke, at det gør hans ekspertise mindre værd.

– Jeg har talt med mange ægtepar, som fortalte mig om deres problemer og deres seksuelle liv. Igennem disse samtaler har jeg fået en dyb indsigt i erotikkens verden og det, der optager folk, siger han.

Bogen er inden sin udgivelse blevet blåstemplet af den katolske kirke i Polen, og fader Ksawery understreger, at også her blev bogen positivt modtaget, og intet er blevet censureret væk.

– Jeg har kun fået positive tilbagemeldinger. Man vil naturligvis altid kunne finde nogen, der er imod bogen, men bogen er blevet accepteret af polske biskopper, og der er intet i teksten, som er blevet sorteret fra, siger han.

Bogen er blevet meget populær i Polen, og fader Ksawery glæder sig over den modtagelse, den har fået blandt polske katolikker.

– Folk er glade for, at nogen tog emnet op og taler åbent om det. I den romersk-katolske kirke har sex altid været et tabu og nærmest en synd, og det har været med til, at mange var usikre på sex, siger han.

Ksawery Knotz er 44 år og har været munk i de seneste 25 år. Efter at bogen blev udgivet, har han måttet vinke farvel til fordybelsen og et stille liv på klostret. Bogen er blevet så populær, at fader Ksawery er en flittig gæst ved diverse polske tv-programmer og talkshow, samt ofte deltager i interview med diverse polske og udenlandske medier. Derudover driver fader Ksawery en hjemmeside, hvor folk kan finde supplerende oplysninger om sex, stille spørgsmål og debattere.

Men et forholdsvis travlt liv passer ifølge Ksawery Knotz godt sammen med livet som franciskanermunk.

– Franciskanermunke har aldrig levet lukket inde på deres klostre. Vi kan godt lide at komme ud, tale med mennesker og i det hele taget være tæt på andre, siger Ksawery Knotz, som på spørgsmålet om bogens emne ikke var en fristelse for ham, svarer:

– Jeg blev naturligvis fristet, da jeg skrev bogen, men jeg har valgt et liv i cølibat. Det er mit valg, og så er jeg nødt til at bekæmpe fristelserne. De fleste mennesker bliver fristet af et eller andet mange gange i gennem deres liv. Det er ganske naturligt, siger fader Ksawery.

Oversættelser af fader Ksawerys bog er indtil videre udkommet i England og Tjekkiet, mens en udgivelse i Sydafrika er på vej.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

I inclination not acquiesce in on it. I think nice post. Especially the designation attracted me to study the sound story.

Anonym sagde ...

Amiable dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.